Monique de Adelhart Toorop en PieterJan Cramer van den Bogaart maken al jaren samen vertelconcerten. Hun eerste samenwerking was in “Bergen Geluk”, een autobiografische vertelling over bergwandelen. Daarna kwam “Koufront”, waar de spanningsboog tussen stilte en verstilde muziek een strijd met elkaar aangingen.
Waar in de eerste twee producties veel bewerkingen en vertalingen de boventoon voerden, betreft het in de derde productie “Indra” teksten en composities van Monique en PieterJan zelf. Het resultaat is een sferisch, jazzy verhaal waar veel ruimte is voor improvisatie, mede dankzij de aanvulling van bassist Dion Nijland en drummer Nout IngenHousz.
Monique de Adelhart Toorop – zangeres/theatermaker
Monique (1967) studeerde jazz-zang op het Koninklijk Conservatorium bij Rachel Gould. Sindsdien ontwikkelde zij zichzelf als zangeres/theatermaker en produceerde en zong in diverse muziektheatervoorstellingen, zoals Paradise Lost, De Pornocomponist met de Theatercompagnie/Luna’s Fridge, Spica met Orkater/DASH!, Brilliant Limbs met Samir Calixto en Isabelle Chaffaud en DASH!, Vier voor Vier met De Kift en Door de nacht klinkt een lied met Mirjam van Dam en Jetta Starreveld. De laatste jaren legt zij zich toe op haar solovoorstellingen (Bergen Geluk, Koufront) en de scheppende kunst: zij schrijft, componeert, arrangeert en tekent.
Zij zong in meerdere close-harmony groepen als Jazzed to the Max, Les Bonbons de Babette, De Wreeksters en maakte deel uit van Maarten Ornsteins jazzfunk ensemble DASH! Ook was zij te gast bij het Nederlands Blazers Ensemble en het Metropole Orkest.
Zij ontwikkelde ook muziektheatervoorstellingen voor kinderen bij LEF! (Opus One) en bedacht een educatief programma over eten Koken met Noten. Zij dirigeert en arrangeert voor close harmony koortjes. Haar laatste koortjesproject was Coffee, Tea and Harmony. Momenteel werkt zij aan My Letter to the World waarbij ze koorwerken schrijft op gedichten.
Pieter Jan Cramer van den Bogaart – pianist/ componist
Pieter Jan (1965) is een rasimprovisator en meester van de bravoure. Hij duikt met ongeëvenaarde gretigheid in het avontuur. Zoekt in de improvisaties graag het onverwachte en daagt daarbij zijn medespelers uit.
Pieter Jan draait de boel graag om: het gewone klinkt onalledaags en het ongewone klinkt alledaags. Hij heeft een sterke zucht naar onverwachte inkijkjes en stoere vergezichten. En immer in staat om zijn medemuzikanten beter te laten klinken.
Hij studeerde af aan het Sweelinck Conservatorium als Improviserende Musicus. Heeft in diverse theatertournees gespeeld met o.a. Orkater, De DOG-troep, Astrid Seriese Frederique Spigt, Jeroen Zijlstra & Brigitte Kaandorp. Maar werkte ook met Corrie van Binsbergen, Wiek Hijmans en Onno van Swigchem. Met deze laatste muzikant speelt hij in een trio, De Bende van Drie, waarin bij uitsluitend accordeon speelt.
Won in 1993 bij “De Grote Prijs van Nederland” de Solistenprijs. Geeft momenteel les aan het ROCvA op de MBO muziekopleiding ( PACT+) en aan het Utrechts Conservatorium ( opleiding Musician 3.0).
Dion Nijland. Photo: Allard Willemse Nout Ingen Housz
DION NIJLAND
Dion Nijland (1970) studeerde contrabas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Sinds zijn afstuderen in 1999 is hij steeds nadrukkelijker deel uit gaan maken van de avontuurlijke jazzscene in Nederland. Hij speelt momenteel in de groepen Deon, HOT (Het Orgel Trio), Vanbinsbergen Playstation, Colen, City maps, Buisonic en Utrecht Jazz Archipel. En uiteraard maakt hij deel uit van de muziekvoorstelling Indra.
Tot voor kort speelde hij in de avontuurlijke, eigentijdse bigband The Chronometer’s Orchestra (olv Zacharias Falkenberg). Ruim 10 jaar maakte hij deel uit van Dimami, Talking Cows en de Bende van Drie. Voor Dimami componeerde hij 5 cd’s bij elkaar.De groep deed in 2006 de Young Vip tour. Met Talking Cows speelde hij in Duitsland, Frankijk, Portugal, Chili, Bolivia en Turkije. Zeer recent is Dion een nieuwe groep gestart onder de naam DEON. Hierin toont hij zijn voorliefde voor grooves en improvisatie. Daarnaast maakt hij momenteel deel uit van het Utrechtse muzikantencollectief GIST.
In 2008 was Dion een maand lang Artiest-In-Huis in de provincie Utrecht (bij de toenmalige SJU). In 2012 was hij Musician in Residence bij de JIN in Nijmegen. Van 2017 tot 2019 was hij lid van het collectief BUI; een initiatief dat improvisatie-avonden in Utrecht organiseert op het snijvlak van muziek, dans en beeldende kunst. In 2011 was hij een jaar lang vicevoorzitter van Vereniging U Jazz, opgericht kort na sluiting van het SJU Jazzpodium in Utrecht. Daarnaast speelde Dion in het Amsterdamse collectief Spinifex, de Jazzopera Miles en Tram 7, de kindervoorstelling Maanschaduw en de theatervoorstellingen TOM, Ghost Note, Woyzeck, Poesjkin Paradijs en Brel.
Dion is sinds 2014 hoofdvakdocent contrabas aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem.
Nout Ingen Housz – drummer
Studeerde drums aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en behaalde zijn diploma in 1993. Datzelfde jaar won hij als lid van de groep Ninsk het Middelsee Jazzfestival.
Hij deed zowel in binnen- als buitenland een brede speelervaring op, op locaties variërend van cafés, de straat tot theaters en gerenommeerde festivals als Antibes, Moers, North Sea en Noorderslag.
Afgelopen jaren speelde Nout naast de band Zijlstra intensief met oa Corrie van Binsbergen, Tetzepi Bigtet, de Wereldband, Wende Snijders, Saartje van Camp en PumpOrgan.
Sinds 1998 is Nout docent drums op The International School in Amsterdam.